MAIN

MAIN
klik here

MURID PRASEKOLAH BUAT KUIH RAYA

Lama betul rasanye tak update blog ni...hari raya biasalah...ramai tetamu dan tak sempat nak godek2 internet.
Hari ini dah masuk hari yang ke 13 kita beraya................dan bahang raya masih ada...buat masa ni dah ada 3
jemputan rumah terbuka dan satu kenduri kahwin pada hujung minggu ni. Sebelum waktu sibuk datang la ni nak update blog.Pada minggu akhir puasa hari tu kelas prasekolah buat aktiviti memasak. Mereka diajar cara membuat kuih  ( cornflake ). 
Langkah pertama murid-murid dikenalkan bahan-bahan untuk membuat kuih cornflake. Pas tu setelah bahan-bahannye telah sedia untuk dimasukkan ke dalam bekas, murid-murid prasekolah diminta saling bantu membantu memasukkan bahan-bahannye kedalam acuan.

Murid -murid prasekolah menyediakan acuan / bekas dan disusun pada dulang.


Murid -murid prasekolah masukkan bahan yang telah disediakan ke dalam acuan kuih untuk dibakar .
Kalau diasuh murid lelaki pun sebenarnya minat membuat kuih.

Yang ni dah siap sedulang untuk dibakar. Sebenarnye diaorang ni puasa, bila buat kuih ada yang curi-curi
makan dibelakang kawan mereka ( menyorok takut cikgu nampak ). Biasalah budak-budak pra kan...



Kelas belu ada lagi oven pembakar...kita orang bakar pada dapur eletrik..kira okey la.




Inilah hasilnya. Kuih cornflake dah pun siap untuk diagihkan kepada setiap murid.Masing-masing tak sabar nak makan kuih tu...

4 ulasan:

NURA berkata...

salam sobat
wah pandai2 ya,,anak2 murid sekolah buat kue rayanya..
siip banget,,jadi pingin kuenya,,,

Rihar Diana(dhana) berkata...

Ass..wr.wb
blog yang bagus,aduh kue raya yang memikat jadi pingin nich,...he..he..God bless U amien..

ainko berkata...

bes..ai..seronoknye prasekolah sini..macam2 wat..
kak, boleh x post kan tips bagaimana pengurusan prasekolah di awal2 tahun?maksudnye, bermula drpd hr dorg masuk, taklimat kpd ibu bp ke ape..

Sismadi berkata...

good lesson for kids...

interest programming? visit my blog, read and leave comment All About Computer

MURID PRASEKOLAH BUAT KUIH RAYA

Lama betul rasanye tak update blog ni...hari raya biasalah...ramai tetamu dan tak sempat nak godek2 internet.
Hari ini dah masuk hari yang ke 13 kita beraya................dan bahang raya masih ada...buat masa ni dah ada 3
jemputan rumah terbuka dan satu kenduri kahwin pada hujung minggu ni. Sebelum waktu sibuk datang la ni nak update blog.Pada minggu akhir puasa hari tu kelas prasekolah buat aktiviti memasak. Mereka diajar cara membuat kuih  ( cornflake ). 
Langkah pertama murid-murid dikenalkan bahan-bahan untuk membuat kuih cornflake. Pas tu setelah bahan-bahannye telah sedia untuk dimasukkan ke dalam bekas, murid-murid prasekolah diminta saling bantu membantu memasukkan bahan-bahannye kedalam acuan.

Murid -murid prasekolah menyediakan acuan / bekas dan disusun pada dulang.


Murid -murid prasekolah masukkan bahan yang telah disediakan ke dalam acuan kuih untuk dibakar .
Kalau diasuh murid lelaki pun sebenarnya minat membuat kuih.

Yang ni dah siap sedulang untuk dibakar. Sebenarnye diaorang ni puasa, bila buat kuih ada yang curi-curi
makan dibelakang kawan mereka ( menyorok takut cikgu nampak ). Biasalah budak-budak pra kan...



Kelas belu ada lagi oven pembakar...kita orang bakar pada dapur eletrik..kira okey la.




Inilah hasilnya. Kuih cornflake dah pun siap untuk diagihkan kepada setiap murid.Masing-masing tak sabar nak makan kuih tu...